📁 ARCHIWUMStrona archiwum · Polska Misja Katolicka Hamburg 2009–2026  —  aktualne informacje: pmk-hamburg.de📁 ARCHIWUM 2009–2026aktualna strona: pmk-hamburg.de

Błąd

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but img/2026/komunie is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Pierwsza Komunia Święta 2026

Opublikowano .

W tym roku w naszej Polskiej Misji Katolickiej w Hamburgu do Pierwszej Komunii Świętej przygotowywało się 93 dzieci. Dwadzieścioro z nich przystąpiło do tego sakramentu podczas uroczystości odbywających się w Polsce.

W kościele św. Józefa w Hamburgu odbyły się dwie uroczystości komunijne. Pierwsza miała miejsce 16 maja 2026 roku i uczestniczyło w niej 38 dzieci. Druga odbyła się 23 maja 2026 roku, kiedy do Pierwszej Komunii Świętej przystąpiło 35 dzieci. Obu Mszom Świętym przewodniczył nasz ksiądz proboszcz, ks. Jacek Bystron, który po raz pierwszy udzielał Komunii Świętej dzieciom w naszej misji.

Dzieci przygotowywały się do tego ważnego wydarzenia podczas katechez prowadzonych w naszej hamburskiej Szkole Sobotniej oraz w punkcie katechetycznym w Nettelnburgu. W Hamburgu katechezę dla klasy 3A prowadziłam ja, dla klasy 3B ks. Maciej Zabrocki, a dla klasy 3C ks. Sławomir Chabior. W Nettelnburgu również miałam radość przygotowywać dzieci do przyjęcia tych sakramentów.

Największą pracę wykonali jednak rodzice. Często pokonując wiele kilometrów, przywozili co tydzień swoje dzieci na katechezy, spotkania przygotowujące do Pierwszej Spowiedzi i Pierwszej Komunii Świętej oraz na polskie Msze Święte. Towarzyszyli im przez cały rok podczas nabożeństw poświęcenia różańców, medalików, książeczek do nabożeństwa i świec. Pomagali dzieciom w nauce modlitw oraz w opanowaniu materiału katechetycznego. Dzień przed uroczystością wspierali swoje dzieci, przystępując razem z nimi do sakramentu pokuty. Bardzo chętnie angażowali się również we wszelkie prace organizacyjne przed uroczystością i w czasie jej trwania.

Za to wszystko pragnę jeszcze raz z całego serca podziękować wszystkim rodzicom.

Dla mnie osobiście był to wyjątkowy i piękny czas. Po sześcioletniej przerwie właśnie w Hamburgu mogłam ponownie podjąć przygotowanie dzieci do Pierwszej Komunii Świętej i pracę katechetyczną z najmłodszymi.

Wszystkim dzieciom i rodzicom, którzy w tym roku przeżywali dzień Pierwszej Komunii Świętej, życzę, aby troszczyli się o wielki skarb, jakim jest obecność Pana Jezusa w ich życiu. Niech to wydarzenie stanie się początkiem pięknej przygody z Chrystusem – regularnego uczestnictwa w niedzielnej Eucharystii, częstego przystępowania do sakramentu pokuty oraz przyjmowania Pana Jezusa do swojego serca.

W przygotowanie do tej uroczystości zostało włożonych wiele wysiłku, czasu i serca. Proszę, aby nie ograniczyło się ono jedynie do jednego dnia, lecz przynosiło owoce przez całe życie.

s. Estera

Galeria - grupa pierwsza (2026.05.16)

{gallery}img/2026/komunie{/gallery}

Kontakt

Polnische Katholische Mission
Polska Misja Katolicka

Große Freiheit 41
22767 Hamburg

Tel:  (+49) 40 / 31 00 40
Fax: (+49) 40 / 18 01 64 53
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Polecane strony

Polska Misja Katolicka w NiemczechErzbistum Hamburg   Diecezja Pelplińska Stolica Apostolska  Konferencja Episkopatu PolskiGość NiedzielnyPortal Mateusz.pl Katolicka Agencja Informacyjna